onsdag 20 juli 2011

Vi pärlor

Idag är det Margareta som har namnsdag. Ett vackert namn som lär betyda pärla.
Det är en viktig dag för mig och mina släktband. Min mamma, jag, min dotter och min dotterdotter heter alla Margareta som andra namn. Flickor är en sällsynt förekomst på min mammas sida så det är förutom en moster alla femininer bland ett otal pojkar och män.

När jag fick min dotter sägs den nyblivna mormodern till flickebarnet ha sprungit gatlopp i Skellefteå och basunerat ut att hon fått "en flicka i natt". En något nyktrare invånare med en klarare syn på sakernas tillstånd lät meddela: " Jo, he skull ha sett bra ut de". Den onödiga kommentaren rann nog bara av mamma lika snabbt som den fällts. Lyckan över flickebarnet var av ett sådant slag att inget förtog värdet.

När jag fick min dotterdotter var också lyckan ofattbar och hon är den enda flickan bland de fem barnbarnen. Andra namnet har ju varit självklart. En obruten Margareta-kedja.


Jag minns min mamma Sanna Margareta med en porslinsblomma. Det var en av hennes älsklingsblommor. Nu ser nog mina skarpsynta läsare att detta är en pelargon men med den nedstuckna porslinsdekorationen får den bli en porslinsblomma.
Till er övriga som också heter Margareta, stort GRATTIS på din namnsdag!

10 kommentarer:

 1. Grattis till alla pärlor! Med Christina firar jag och ena sondottern namnsdag i slutet av veckan.

  SvaraRadera
 2. Tack Cici och grattis i förskott till er Christinor.

  SvaraRadera
 3. Grattis Syster Margareta......hälsningar från Skellefte. Pigan

  SvaraRadera
 4. Hej,
  och så roligt att du hittat till min blogg.
  Har suttit och läst i din blogg och jag tycker om dina texter och du har fina bilder. Jag kommer att fortsätta läsa hos dig.
  Eftersom kommentarproblemet fortsätter för mig, så måste jag kommentera anonymt. Jättetråkigt!
  Kan bara kommentera normalt till de som har popup-fönster.
  Ha en fin dag önskar Äppelblomman
  http://skogsvandring.blogspot.com

  SvaraRadera
 5. Tack Åsagåsapigan! Hälsa tillbaka till Staaan!

  SvaraRadera
 6. Äppelblomman!
  Tack för det och välkommen till mig. Det är jätteroligt med en ny bloggvän. Min väninna Åsa har tydligen samma problem som du, kan bara kommentera anonymt. Övergår mitt förstånd som i och för sig inte är särskilt svårforcerat. Skriver litet mer hos dig. Regn här idag men hoppas du har det bättre!

  SvaraRadera
 7. Det duggregnar behagligt och det ar varmt och jag lyssnar pa sommar.
  Grattis pa Margareta! Det ar ngt speciellt med fruntimmersveckan. Jag heter ju egentligen Ulla-Stina, inte Kristina, men da jag var barn firades Kristina med jordgubbstarta. Min aldsta har det som andranamn och vi firade alltid. Jobbigt att skriva pa den har datorn. Min svagerska hade samma problem med att kommentera och jag hjalpte henne med det. Det gar bara att kommentera om den lilla bocken avmarkeras (med ett klick) dar det star "fortsatt att vara inloggad". Antingen ser man till att det gors da man loggar in eller (mer krangligt) klickar da man skrivit kommentaren Kommentera som: Google ska det "Skicka kommentar" och da hanvisas man till logga inrutan igen. AVMARKERA NU BOCKEN vid "FORTSATT ATT VARA INLOGGAD". Jag hade likadant men listade ut det har. Det anser jag ar ett fel av Blogger men det vet de nog om.
  Kram

  SvaraRadera
 8. Kajsastina! Visst är det något visst med fruntimmersveckan, den väcker alltid så många kommentarer av olika slag, vare sig det regnar eller inte. Nu gör det så i alla fall också hos oss. Duggar mellan skyfallen men ganska varmt. Du verkar ju ha löst kommentarsproblemet så jag hoppas att både Åsa och Äppelblomman läser här ifall det kan avhjälpa deras problem. Nu vet jag i och för sig inte om det var identiska problem. Jag är i alla fall glad att slippa dessa, tycker jag har fullt upp med bilder och text.
  Tack för Margareta-grattis och kram tillbaka!

  SvaraRadera
 9. Tack för den gratulationen! Jag heter också Margareta - tilltalsnamn dessutom för mig - precis som min mormors mor och ena dotter... Firade förr alltid med jordgubbstårta. Min mamma var noga med att uppmärksamma även namnsdagar - inte med presenter, men med god mat och tårta.

  Denna namnsdag firade jag tillsammans med de äldsta barnbarnen i Riksgränsenfjällen med frasvåfflor, jordgubbssylt o grädde. Inte dumt det heller :-)

  SvaraRadera
 10. Nej men Beppan, är ni också Margaretor i er familj! Jag firade ordentligt ska du veta och hade tänkt göra ett inlägg om det. Det kom av sig. Det blev TV och radio i stället men nu känner jag mig inspirerad. Tack för den känslan Beppan.

  SvaraRadera