torsdag 29 mars 2012

Landat

och börjar sakta men säkert komma in i rätt dygnsrytm. Det har varit timmar fram och tillbaka på denna resa och när vi sedan skulle resa hem, ja då var det plötsligt sommartid.

Vi har haft en fantastisk resa på alla sätt och allt har klaffat till 100% med avgångar och bokningar. Det är första gången vi gör en sådan resa helt i egen regi och det var inte så lite spännande att se om allt fungerade. Inga förseningar och inga missförstånd trots så mycket resande.

Vi lämnade ett ganska vintrigt Uppland och genom svärsonens försorg kom vi tryggt till Arlanda i god tid.


Första destinationen var Amsterdam. Där skulle vi möta svägerskan (makens lillasyster) och hennes man,  som kom via Kastrup och sedan fortsätta resan tillsammans till Kuala Lumpur. Jag sov rätt bra på planet men det är ju inte direkt som att ligga nerbäddad i sin egen säng. Nåväl, relativt utvilade färdades vi med taxi till den inrikes terminalen fvb till vårt första etappmål, den skattefria pärlan,  ön Langkawi och en fantastisk hotellanläggning direkt på stranden. För den som inte ville bada i Andaman sea,  fanns flera pooler att tillgå, restauranger, gym, fritidscenter för vuxna och barn, ja allt som du kan önska för en både aktiv som  avkopplande semester.

  

Vår bungalow vette mot en liten damm omgiven av palmer och pinjer och blommande växter. Morgon och kväll satt vi på terassen och tog del av djur- och fågellivet. 
På Langkawi stannade vi i 11 dygn och dagarna fylldes av bekvämt och trevligt innehåll. Bad naturligtvis, ryggläge med bok i behaglig skugga (en nödvändighet med 30 gradig värme), en och annan utflykt för snorkling och shopping. Nattmarknaderna är ju också ett obligatorium i dessa trakter. Taxiresorna var oerhört billiga, det var nästan pinsamt att betala ca 8 kronor för fyra personer då vi tyckte att avståndet var alltför stort för att gå till fots. God mat naturligtvis, färsk fisk och dito skaldjur, underbar färsk frukt i massor och svalkande iskall billig, men välsmakande öl. Nej, det gick sannerligen ingen nöd på oss.


Långa härliga promenader längs stranden gav dessa souvenirer att ta med hem. Mitt hårda solglasögonfodral visade sig vara alldeles utmärkt för ändamålet.


På morgnarna kunde man se resultatet av de flitiga nattarbetande småkrabborna. Maken kom i samspråk med en marinbiolog som höll en smärre föreläsning kring ämnet. Det speciella mönstret utgör orienteringspunkter till krabban för att hitta sitt rätta krypin, fascinerande så det förslår.

Lite spänning fick vi också uppleva när vi en kväll intog middag på vår favoritrestaurang. Plötsligt stannar bilar med blinkande ljus, säkerhetsvakter kommer in och ett stort galler sätts för den bakre ingången. Så inträder ett sällskap om fyra personer, varav den ene får alldeles speciell uppmärksamhet. Det dukas upp ett bord och från den vanliga menyn serveras sedan olika rätter. Vi blev ju nyfikna så vi fick veta att det var sultanen som var på besök. Malaysia är en federal monarki med 13 delstater varav nio styrs av sultaner. Var femte år utses en av sultanerna till landets kung, men har inte någon större makt. Vi lämnar stället och när vi kommer in till vårt hotell för den sedvanliga kvällssittningen, ja då är sultanen också där med sitt följe. Då är den enkla förplägnaden utbytt mot kaffe och konjak och feta cigarrer. Om följet övernattade eller ej,  fick vi inte veta. Vi var alltför trötta för att vakta ut honom.


En lugn och behaglig tillvaro lämnade vi sedan för ett betydligt intensivare tempo tillbaka i Kuala Lumpur, men det får bli i nästa inlägg.

15 kommentarer:

 1. Välkomna hem! Det låter som om ni har haft det riktigt skönt. Det ska bli spännande att höra fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. Jo, det har varit skönt på alla sätt och vis. Forts följer!

   Radera
 2. Verkar vara en underbar resa!!! Välkommen hem till våren i gamla Svedala!!!!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack EvaMarie, våren här är inte dum den heller, men inte idag, snöblask!

   Radera
 3. Välkommen hem.....nu skulle vi ju ha en 3 tjejs träff för att berätta. Du vid Sultanens bord och någon ev. vid kaptenens bord. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Åsa. Jo det hade ju varit kul att utbyta erfarenheter, sultanen, kaptenen och Morgan i Ullared!

   Radera
 4. Välkomna hem till Sverige. Så härligt att läsa din reseskildring. Det blir helt annat än att läsa i en broschyr. Det märks att en finns en levande människa bakom "pennan" Jag har rest ett antal gånger på egen hand och tycker att de resorna har gett mer totalt sett. Inom sig växer man som människa och minnena blir starkare. Jag ser fram mot att läsa om resten av resan
  Ha en fin helg
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för snälla ord, Lisbeth! Ska snart fortsätta följtetongen.
   Kram

   Radera
 5. Så trevligt att få höra från dig igen och din resa verkar ha varit riktigt avkopplande. Väntar på att få höra om resten av resan.
  Ha en trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, avkopplande är nog ordet (men jag vet inte från vad; disk och tvätt, matlagning mm kanske) Skriver mer sedan.
   Kram

   Radera
 6. Tjyvstartat med sommaren.... Förstår att det var mycket njutbart! Langkawi är en trevlig ö. Ska bli spännande att få se och läsa om resten av er resa!

  Våren är ju rätt tid att komma hem till! Här i norr njuter vi av den femte årstiden just nu - Vårvintern. En hel del snö kvar, sol, blå himmel, ljuvliga dagar men kalla nätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det var en tjuvstart som hette duga. Resan har varit fantastisk och tid behövs för att smälta alltsammans. Vårvintern uppe i dina trakter är också fantastisk, minns den med glädje. Bättre och bättre da för da, eller så.

   Radera
 7. Välkommen hem. Jag vet precis hur ni hade det när ni kom hem, det är alltid en omställning.
  Förstår att ni är nöjda med resan, den verkar vara toppen. Väntar på nästa inlägg - spännanse.
  Kram Viola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Viola. Ja du är väl så nära empati man kan komma just nu och i detta avseende. Det tar sin tid att ställa om helt.
   Skriver snart igen, kram!

   Radera
 8. Välkommen hem från en tydligen underbar resa. Jag har läst ikapp litet hos mina trogna bloggkompisar idag, här är grått och vädret lockar inte till promenad. Hoppas att du har ställt om dig efter alla upplevelser.
  Tack för dina stärkande kommentarer!
  kram

  SvaraRadera