så hette vingården vi bodde på eller rättare Canto Perlic, som just betyder rapphönans sång på det ålderdomliga språket occitane. Gården ligger i sydvästra Frankrike och ca 6 km från vinhuvdstaden Gailliac.
Här är gården med det oumbärliga duvslaget till vänster. Duvslaget samlar duvor i mängder som i sin tur producerar det bästa tänkbara gödsel som till och med rankas högre än hönsgödsel. |
Metodiskt och målmedvetet klipptes klase för klase av från vinstockarna för att sedan placeras i korgar som hämtades upp med en traktor.
Dagens skörd skulle bli till 300 l gott dessertvin. Men innan dess ska processen igång.
Vinet ska trampas, nja rättare malas till druvjuice för att sedan via snirklande rör och slangar vandra vidare för jäsning, provtagning och fortsatt process.
Alltsammans under oenologens vakande ögon. Oenolog är nog det finaste man kan vara i dessa trakter. Utbildningen i vinets vetenskap är på universitetsnivå och omfattar ca 5 år. Där får man bl a kunskap om hur jordens sammansättning påverkar vinet, klimatets roll och de kemiska processerna som styr tillverkning och jäsning.
Medan våra druvor vandrar vidare gör vi detsamma. Ett studiebesök och rundvandring på gården och beskrivning av de olika momenten stod nu på programmet.
Ett fat är mer än ett fat fick jag lära mig. Träslaget - poröst eller massivt, höglänt eller låglänt växt har stor betydelse för vinets karaktär. Faten som rymmer 300 liter "äter vin" och måste fyllas på vartefter med ca 20 liter. Faten har en livslängd på ca 4 år och kostar 6-8 tusen kronor.
Rundvandringen avslutades i gårdsbutiken med provsmakning av de egna produkterna. Inte något från dessa flaskor, tyvärr. Hade varit spännande. Vinkällaren rymde många skatter från när och fjärran och inte minst områdets gårdar och dessutom sparas och märks en flaska från varje omgång den egna gården producerar. Detta för den statliga kontrollen. Gårdens viner finns att köpa i Systembolagets beställningssortiment och serveras på en del svenska restauranger fick vi veta.
Kvällen avslutades med god middag på en uteservering i Gaillac. Förutom god mat och trevligt sällskap kunde jag njuta av denna utsikt från min plats.
Nästföljande dag skulle vi få vara med om vinprovning i laboratorium. Mer om det i nästa inlägg.
Oj vilken upplevelse....MEN jag tycker nog att ni skulle fått fottrampa druvorna också.
SvaraRaderaFörstår att ni köpte hem lite flaskor också.
Så vackert det är där. Vilken härlig upplevelse. Det ska bli spännande att höra mer.
SvaraRaderaJag laddade hem den är appen du skrev om. Den heter Tune in. Det var så mycket att välja på där så jag tog bort den igen och la bara in de kanaler jag ville ha. Tills vidare gör jag så i alla fall. Det är mycket att vänja sig vid....:-)
En annorlunda och spännande semester må jag säga. Det blir spännande att läsa fortsättningen på en vingårdsarbetares möda.
SvaraRaderaÅsa, ett par smakflaskor, noga utvalda, åkte med hem i bagaget. Flyg är ju inte det bästa färdsättet om man vill få vin med sig hem.
SvaraRaderaCicki, det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Tune in heter den ju!
SvaraRaderaCici, du har helt rätt. Spännande och annorlunda med många nya lärdomar och erfarenheter. Vingårdsarbetaren återkommer snart!
SvaraRaderaVilken upplevelse. Just att vara med från att man själv skördar druvan fram så långt i processen. De år jag reste mycket älskade jag att botanisera i inhemska viner. Ibland tummen upp och ibland ner. Det handlade mest om att det smakade speciellt för att det var gjort på platsen man besökte. Vad härliga vintips ni ska få
SvaraRaderaLisbeth, det är inte utan att jag funderar var i processen "mina druvor" är just nu. De inhemska vinerna har jag dålig kunskap om, tyvärr, så därför var denna resa ett värdefullt kunskapstillflöde.
SvaraRaderaHärligt att läsa om vad du varit med om.
SvaraRaderaVilka kunskaper man får i bloggarna.
Fina bilder och fin beskrivning på vinprocessen.
Jag visade din blogg för herrn i huset och han tyckte att en sådan resa inte skulle vara så dumt.
Jag har aldrig tänkt på att det behövs så mycket kunskap för vintillverkning.
Mycket intressant. Väntar på nästa inlägg.
Kram Viola
Visst är det så Viola, man får veta mycket som bloggläsare. Ett vingårdsbesök kan jag verkligen rekommendera. Processen kring vinmakeriet är ju så mycket mer omfattande än jag beskrivit i bloggen och vi har massor med bilder kring den som jag av naturliga skäl inte kan trötta ut er med. Som sagt, gör ett besök, en garanterad upplevelse!
SvaraRaderaOj så ljuvligt - är bara LITE avundsjuk....
SvaraRaderaFick OK på vår bokning i huset på vingården i Abeilhan till nästa sommar - men det är ju inte vinskördedags då... Kul att få vara med om det! Hade ni bokat in er i förväg på den begivenheten?
Det är bra Beppan att du bara är liiiite avundsjuk. Vinskörden är vad jag har förstått i omgångar beroende på druvsort. Den gården vi besökte hade en skörd kvar som skulle ske ca 2 veckor efter vår vistelse. Vår arrangör hade avtalat med gårdsägarna att vi skulle få vara med så det blev väl ett pusslande med tider kan jag tänka mig.
SvaraRaderaMen vilken underbar upplevelse det verkar ha varit!!!! Skulle själv inte ha något emot att fått vara med!!! Kanske något att fundera på !!!! Hur som helst ha en trevlig helg!! (min börjar ju ikväll!)
SvaraRaderaTack EvaMarie, en trevlig helg till dig också. Min helg började i måndags, ha ha ha. Lördag hela veckan du vet.
SvaraRaderaHar du chans till ett vingårdsbesök ska du absolut tacka ja, det är en upplevelse.