onsdag 31 augusti 2011

Stadstur

Denna dagen idag skulle jag söka mig till centralare delar. Jag behövde shoppa lite. Med betoning på lite. En virknål 2.5 fattades mig. Ett helt onödigt inköp om jag inte satt vid TVn och stickade. Och om jag inte tappade maskor. Och om garnet var grövre för då hade jag en virkkrok.


Men oj, vad vad det grävs, stökas och bökas i Uppsala. Det var minsann inte lätt att kryssa sig fram mellan avstängningarna.


Stora delar av stadens centrala delar är under omdaning. Nya torg och nya handelsplatser.


Stolta, ärevördiga Lundequistska har reducerats till LundeQ och är så här inför studiestarten svårtillgänglig, åtminstone via denna entré.


Nej, det här blev alldeles för rörigt för en lantis. Jag tar en liten avstressande tur till Linnéträdgården och beundrar statyn av mannen bakom verket, han Carl von.Dessförinnan passerar jag en av de mindre trafikerade stadsgatorna och hittar den här ljuvliga spetsgardinen. Först trodde jag den var ditmålad men när jag kommer närmare ser jag att det är en relief. Riktigt spännande tycker jag, oväntat på något sätt.


Ett annat spännande inslag i Uppsalas gatubild är det här omdiskuterade bygget. Uppsala Konsert och Kongress, tidigare benämnt Musikens hus. Ingen uppsalabo verkar oberörd. För dyrt och för spektakulärt tycker många. Beläget på Vaksala torg bland gamla stenhus med tradition står det där blänkande,  som en Böhmisk kristallkrona, nästan. Jag tycker om huset, såväl exteriört som interiört. Är utsidan prålig är insidan desto mer sparsmakad, släta väggar, grått och svart och gigantiska röda rulltrappor till de olika våningsplanen. Från översta planet har man en vidunderlig utsikt över Uppsala med slottet och Domkyrkan som riktmärken.
Gör ett besök om du har vägarna förbi!5 kommentarer:

 1. Man kan tro att du beskriver min stad för här läggs om torg och gator så man knappt kommer fram. Det är inte så många mil mellan våra städer men Uppsala har jag varit för så där en 20 år sedan och då vara det gamla Uppsala jag besökte. Musikens Hus tycker jag ser festligt ut. Det kanske kunde bli någon utflykt i framtiden.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också Musikens Hus på din bild. Däremot har jag svårt för ala svarta byggnader som kommit upp på sistone, som det vid Centralen i Stockholm t ex. Både jag och min dotter blev förtjusta i Uppsala då vi var där två gånger i fjol.
  Jag tror ingen i Norrlångträsk skulle ha något emot att dom rev upp asfalten på vår byväg, även om det skulle bli stökigt ett tag.

  SvaraRadera
 3. Viola, välkommen till Uppsala. Staden är definitivt värd ett besök.

  SvaraRadera
 4. Cici, jag har inte sett någon svart byggnad vid Centralen. Måste kolla i morgon vilken du menar.

  SvaraRadera
 5. Har besökt Uppsala ett par gånger och upplevde att det är en trevlig stad. Fast stök och bök är ju inte så kul. Men ska staden bli fin får väl invånarna lida pin - eller hur det nu var... Det blir säkert bra med nya torg! T o m vi i Boden är på väg att få ett nytt stuk på ett torg! Gillar platser där folk kan mötas/samlas i olika sammanhang. I Sydeuropa är dom bra på sådant. Kyrkan mitt i byn och så caféer, restauranger och diverse handel runt omkring.

  Den där gardinen är ju för härlig!
  :-)

  SvaraRadera