fredag 2 september 2011

Stora bilder


Nu ni. Nu ska jag börja förse bloggen med stora, ja till och med extra stora bilder.
Den här pelargonian köpte jag som liten stickling för några år sedan på en plantskola utanför Uppsala. Jag försökte få reda på litet om den men fick bara till svar att ägaren tyckte det var roligt med lite udda sorter och det här var just en sådan. Udda sort. Vet inte riktigt vad jag tycker. Mer än att den är lite ovanlig, lite udda.

Så var det skördetid, då. När vi flyttade hit för fem år sedan fanns inga fruktträd. Det avhjälpte vi snabbt genom att plantera äppel-, päron- och körsbärsträd. Hur det artat sig. Ja, kanske litet si och så. De mörkröda körsbären visade sig vara bigarråer men trädet växer bra. Päronen har inte givit frukt förrän i år. Jag räknar till 10 st. Och äppelträdet. Ja, det dog förra året. Lika stillsamt som det levt, alltså utan att göra något väsen av sig. Det växte aldrig, gav knappt blommor och ännu mindre några äpplen. När jag läser på taggen ser jag att det handlade om en långsamväxande sort. Varför vi hade vi fastnat just för det äpplet? Nej det vet jag inte.
Nu,  gott folk har vi ett nytt träd, Katja, och nu ska vi snart skörda.

Jag vet inte vad maken ska göra av sin halva, jag tänker i alla fall äta min naturell.

Igår hämtade vi nummerlapparna till Tjejmilen (dotterns och min) och efter några regnskurar kunde vi sikta denna/dessa regnbåge/ar ovanför garagetaket.

En trevlig fredagskväll och helg!


8 kommentarer:

 1. Idag då del pratade om tjejmilen på radion kom jag på att du skulle delta. Jag håller tummarna!
  Roligt att se de stora, fina bilderna med pelargon, äpplet och den vackra regnbågen. Jag har just varit och ätöit surströmmingslunch på en stor altan här. Deltog i allt förarbete 3 timmar, så nu ska jag ta och vila en stund. Jag kikade in här för att önska en mycket God Helg!
  kram

  SvaraRadera
 2. Det gäller att hitta rätt knapp!

  Inget äpple kommer att smaka lika gott som det där första på det nya trädet. Tugga långsamt!

  Man sluta aldrig att förundra sig över himlafenomenen. Den där sortens regnbåge har jag aldrig sett. Kul att du lyckades fotografera den.

  SvaraRadera
 3. Härligt med stora bilder!!! Du kan ju :-)

  Onekligen en speciell pelargon - ovanligt stora blommor!

  Äppelskörd i den omfattningen har vi också varit med om, men det är många år sedan nu. Det enda äpplet väntade vi på i flera dagar för att det skulle mogna ordentligt. Längtade riktigt efter att få smaka egen skörd. Ett grannbarn hann före...

  Numera levererar det trädet mängder med goda äpplen.

  SvaraRadera
 4. Någon sådan pelargon har jag inte sett förut.
  Den verkar speciell!

  Det är så synd att äppelträn inte går här uppe. Det är zon VII här och det är inte lönt att ens försöka. Vi får inhandla äpplen så här på hösten, från sydligare breddgrader. De är ju lite billigare då och det känns speciellt med Svenska äpplen. Men det kan vara lite svårt att veta hur de smakar.

  SvaraRadera
 5. Tack Kajsastina för lyckönskningarna. Nu är loppet historia och om det i ett separat inlägg. Tre timmars förarbete kräver sin vila. Hoppas den blev sköön.

  SvaraRadera
 6. Cici, jag lova att njuta äpplet när det väl är moget. Kollade i morse, men nej. Det var inte redo att ge sig av.

  SvaraRadera
 7. Tack för peppen Beppan! Eller Peppan kanske du borde heta. Nu ska jag hålla ögonen på grannbarnen och vakta äpplet med mitt liv.
  Maken får engageras också, för att inte tala om Hurry Hund. Ja, ett riktigt garde ska bevaka. Stora skördar......Ja det hoppas jag på även om de känns ganska avläägsna.

  SvaraRadera
 8. Skogstrollet, så kul att du hittat mig, välkommen!
  Ja, visst är pelargonen märklig. Bladen som klättrar runt stammen och de stora, skira blommmorna.
  Det är trist med fruktträdens begränsningar till växtzoner. Minns mina norrbottensår med fruktvagnar som kom med diverse skånsk frukt. Man fick köpa det som erbjöds. Men det var också rätt mysigt, och något annat visste jag inte av.

  SvaraRadera