tisdag 13 september 2011

Kulturnatt

en stund på eftermiddagen.
I lördags kl 14.00 ivigdes den 23 kulturnatten i Uppsala. Sedan pågick olika evenemang till midnatt och för många var midnatt långtifrån en slutagräns. Bibliotek, gallerier, teatrar, kyrkor, hotell, trädgårdar, ja faktiskt överallt där man kunde samlas var arenor för olika typer av kulturella arrangemang.

För vår del kändes det som om ett besök i Botaniska trädgården skulle vara en lämplig aktivitet med tanke på det fina vädret och att Hurry skulle kunna få följa med.


Få se, var ska vi börja, nja caféet får vi väl avvakta med men kanske Orangeriet.


Maken och hunden tar täten men när vi kommer fram ser vi att de flesta av växterna är ute på sommarbete.


Här finns äkta cypresser, citrus av olika slag och lager från prominenta promoverades kransar. Här finns överlevande lager från Carl v Linnés tid som uppskattas vara mer än 250 år gammal. Vi får veta att ordet lager ofta används i betydelsen av beröm, belöning. Att "vila på lagrarna" innebär att man ej söker ytterligare ära och berömmelse. Man njuter i stället vilans behag efter välförtjänt värv. Bra så tycker jag. Var tid har sitt, njutningen också.


Vi lämnar Orangeriets växter och går vidare mot köksväxterna. På vägen passerar vi den här vackra vita rönnen,  White mountain ash tree.

 Och den här pampiga druvflädern.

I köksträdgården är det skördetid. Här fanns kål av alla de sorter, bönor och kronärtskockor. En av stadens större cateringfirmor hade placerat ut ett trädgårdskök och tillredde olika rätter med grönsaker från köksträdgården. Alltsammans fick provsmakas och det var en ringlande kö till borden. Det gav mersmak så


det blev en tur till caféet för kaffe och smörgås. De onyttiga chokladbiskvierna hade den goda smaken att inte fastna på bild. God smak, ja det vill jag lova.Sedan bar det av till perennerna och ettåringarna. Här fanns både okända och kända växter. Dessa representerar för mig de mer kända.


Innan vi vänder hemåt tar vi en tur förbi barnens hörna. Här hittar vi bland annat pumpor av olika slag


och de här två nyckelpigorna som har sammanträde på en kastanj. Vi återvänder hemåt nöjda, men natten har ännu inte tagit vid. Jag vill tro att den blev bra för de flesta besökare.

12 kommentarer:

 1. Vilken fin kultur-eftermiddag att besöka Botaniska. Vi har inte en så fin och omfattande botanisk trädgård. Trädgårdskök låter trevligt. Nu blev jag sugen på kronärtskocka, när jag ser din fina bild. Jag har nog skrivet det förut att vi borde "göra" Uppsala någon dag.
  En vit fläck så när som sjukhuset. Min yngste son är född där.
  På lördag har vi också Kulturnatta. Jag har inte sett programmet ännu. Vi brukar gå på teatercaféet eller något annat med musikunderhållning. Mycket beror på vädret om det är trevligt att strosa kring på stan.
  Idag är det regnigt och blåsigt och lockar inte till någon promenad men bästa väninna ringde och undrade om jag inte ville ha sällskap ikväll. Så nu måste jag gå ut - kylskåpet är nästan tomt. Jag är ensam några dagar och då finns det rester i frysen att ta fram. Det finns också ett litet paket med skalade kräftstjärtar, det skulle nog Bästisen uppskatta, men det behövs sallad m.m Så nu går jag ut (jag bor i centrum) och handlar så det blir en god kräftsallad.
  Ha en bra fortsatt vecka.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 2. Trevligt att få följa med på din vandring genom den vackra och artrika trädgården! Och den där läckra smörgåsen påminner mig om att jag inte har ätit middag idag!

  Här uppe handlar det mesta om att samla i "ladorna" just nu. Äpplen, svamp och älgkött ska tas om hand. Lite tid för kultur och andra nöjen.... Fast det är ju ett nöje att ta fram av godsakerna i vinter förstås :-)

  SvaraRadera
 3. Kulturnätter borde det finnas här också, förslagsvis under sommartid när nätterna är ljusa. Det ser ut och låter som om det vore väldigt trevligt. Matkulturevenemang har det förstås varit alldeles nyligen, men det är inget som lockar mig, det är alldeles för komprimerat. Man krockar med folk och det är långa köer överallt. Dessutom skulle hundarna bli nedtrampade om dom var med.

  SvaraRadera
 4. Många fina bilder...jag tog en runda i min kulturnattsträdgård och ser att det är dags att plocka in fläderbären och koka sylt(om jag nu ids).

  SvaraRadera
 5. Kulturnatt, jo jag tackar jag. Det låter som en trevlig sysselsättning att vandra och få kulturen serverad..
  Själv nöjer jag mig att sova på natten och det är ju kul när man kan det, ja rent av tur!

  SvaraRadera
 6. Viola, det är nog en bra idé att göra Uppsala. Det finns mycket att uppleva och se. Visst är det ju så att väder och vind får styra aktiviteterna. Hoppas kräftsalladen blev god.

  SvaraRadera
 7. Beppan, vi kan ju inte bara leva av skådespel, det ska bröd till också. Visst är det en speciell känsla att kunna ta fram och njuta av sommarminnena när det viner runt knuten. Jag surrar fortfarande om mina oplockade lingon. Måste ut.

  SvaraRadera
 8. Jo Cici, det är trevligt med Kulturnatten och jag tror att det finns något för alla stora som små. Kanske det är något att införa i träsket?

  SvaraRadera
 9. Åsa, gör genast sylt som jag får smaka i oktober! Jag har aldrig ätit fläderbärssylt, bara en så´n sak borde väl få dig att idas.

  SvaraRadera
 10. Inger, att sova på natten är inte fy skam, försåvitt man inte rids av maran, för det är ingen kul tur!

  SvaraRadera
 11. Tack för bildvisningen från botaniska trädgården i Uppsala. Hösten är vacker också i trädgårdarna. Blommor och grönsaker! Tyckte jag såg bondböna. Kronärtsskocka på kvist har jag aldrig sett - köpte förresten ett par till i morgon som ska intas med vän och vitt vin.
  Jag började vattengympaträning igår och ska gå tio gånger. Det var skönt (37 grader), men idag har jag haft träningsvärk.
  Önskar dig en trevlig helg!
  kram

  SvaraRadera
 12. Hej, kul att hitta din blogg. Härlig att se Botaniska
  margareta

  SvaraRadera