lördag 17 september 2011

Zucchiniplättar

stod på makens önskelista. Det var väl snabbt ordnat tänkte jag och tog raska kliv ut i spenaten.


Lite klent med avkastningen men en kut-liknande sak låg där på jordbädden. Det borde väl räcka. Skulle precis börja riva ned i äggsmeten när jag inser att det är inte en zucchini. Det är en vedartad växt från--- ja ni vet var. Det blev alltså bara pannkaka.

Då kom jag plötsligt på att vi inte plockat in de fina exemplaren av Stolt Fjällskivling som växer i utkanten av vår tomt. Det blev svampomelett som substitut.

Apropå svamp. Denna rosa svamp växer i rikliga mängder i "vår skog" . Den kommer alltid på senhösten och har rosaskiftande hatt och fot. Även skivorna är svagt rosa. Den har ingen karaktäristisk doft, tycker jag. Jag är ganska nyfiken på vad det kan vara för något. Vill tillägga att marken är kalkrik och skogen av blandkaraktär. Är själv inne på någon typ av musseron. Någon som kan hjälpa mig?

Så här ser undersidan ut.

Det var ju för trist med min klena grönsaksskörd så jag tog mig in till Uppsala och besökte "Bondens egen marknad" i fredags. Marknaden finns ju på flera orter i vårt land och syftet är att lokala odlare och producenter ska få möjlighet att avyttra sina produkter och vi konsumenter ska få tillgång till fina ekologiska råvaror.Det var många godsaker som åkte ned i påsarna. Åkerö-äpplen som jag alltid köper när jag har möjlighet, barndomens äpple. Mandelpotatis, rotsaker av olika slag, gulbetor, rödbetor, bönor och mangold. Så lite roliga tomater. Dom kanske inte smakar så annorlunda men är ganska roliga och dekorativa. Ja, så blev det ett rökt kycklingbröst från Ockelbo. Jo minsann, det smakar väl fågel kan jag tro, eller kanske lite kungligt. Dom var inte Kungl Hovleverantör men visste berätta för en kund, att jo minsann....det hade nog köpts en och annan kyckling som kunglig spis. Hå hå ja ja.


När jag trodde att jag kände mig nöjd hittade jag ett stånd med surdegsbröd, det kanske skulle sitta bra med färskt bröd på kvällskvisten. Då ser jag att damen framför mig är en annan prominens. Det är uppsalaförfattarinnan Elsie Johansson som också vill ha något att tugga på. Lite diskret trycker jag av en bild. En ryggtavla är alltid något.

16 kommentarer:

 1. så gott det ser ut...och vilka vackra bilder!!!!!!!! Ha en bra helg!!!/EvaMarie

  SvaraRadera
 2. Att du inte gick fram till Elsie och pratade med henne! Nä, det skulle i alla fall inte jag ha vågat. Hoppas att hon verkade lika trevlig som jag man uppfattar henne från radio, tv och inte minst hennes böcker.

  Men du, vad ÄR det för något på översta bilden och ÄR det verkligen en stolt svamp från er trädgård??!!

  SvaraRadera
 3. Tack EvaMarie, jag tycker inte själv att jag får till bilderna men kanske så småningom. Trevlig helg till dig cokså.

  SvaraRadera
 4. Cici, jag lekte med tanken att prata med Elsie. Jag hade en del jag ville fråga om. En annan gång kanske för hon verkad så avspänd och naturlig. Översta bilden, ja det ÄR en zucchini och ingen sälunge (misslyckat ex) och svampen, den ÄR verkligen en Stolt Fjällskivling från vår tomt (lyckat ex).

  SvaraRadera
 5. Ni med era svamporgier....den rosa såg ju trevlig ut....fin färg i alla fall. Ska ut på tomten och svampbotanisera.

  SvaraRadera
 6. Härligt med grönsaksmarknad! Ljuvliga bilder på godsakerna!
  Gillar särskilt de där mörkbruna(?) tomaterna - tjockskaliga, men ljuvligt smakrika och goda! Och rödbetor - det ska jag frossa i till middag imorgon. Nykokta med smulad getost över...

  Den där rosa svampen vet jag inte vad det är. Men jag kan ge dig ett bra tips: Kolla svampguiden.se - där finns bland annat ett suveränt forum. Du kan lägga in en fråga och bifoga en bild eller två. Snabbt som blixten får du ett svar av någon av alla kunniga svampfantaster!!

  SvaraRadera
 7. Åsa, inget går upp mot en svamporgie, det vet du väl. Hittade du något på tomten?

  SvaraRadera
 8. Beppan, det blev kokta betor med getost, ruccola, olivolja och rostade pumpakärnor hos oss i fredags. Mumsigt.
  Jag var inne på svampguiden i går men det var högtryck så jag kunde inte ställa någon fråga. Däremot kollade jag runt och till slut hittade jag det jag sökte. Det är en besk vaxskivling, inte giftig men inte klassad som matsvamp. Nu vet jag det.

  SvaraRadera
 9. Åhh den underbara Elsie. Suck om man kunde skriva som hon! Eller skriva överhuvudtaget....
  Vilket skafferi du omger dig med.

  SvaraRadera
 10. Inger, visst kan du skriva! Det vet jag. Att skriva som Elsie, ja, det är väl en nåd att stilla bedja om. Vad skafferiet anbelangar så är det snart tomt. Några zebrarandiga vaxbönor skramlar i en påse. Det får dom nog göra ett par dagar till innan dom ska få hamna på middagsbordet.

  SvaraRadera
 11. Tack för titten hos mig. Nu ska jag berätta hur du gör för att lägga upp ett Youtube-klipp. När du klickar upp inläggsrutan så har du ett antal ikoner i raden ovanför själva rutan. Bredvid ikonen som du använder när du lägger upp bilder, så är en ikon som ser ut som en filmklappa eller en fabrik med trasig skorsten.....:-) Den använder du när du lägger in videosnuttar. När du klickat på den så kommer det upp en ruta där det står "från Youtube" eller något liknande. Klicka där, skriv in det du vill hämta. Och sedan hämtar du som vanligt från youtube, markera det så hamnar det i bloggen. Lycka till.

  SvaraRadera
 12. Åh, så många fina bilder du visar från grönsaksmarknaden. Det är härligt att handla grönsaker och frukt som inte har transporterats över halva jordklotet.
  Kram på dej och ha en bra onsdag!

  SvaraRadera
 13. Bondens Marknad har vi här också, det är en fröjd att gå runt bland stånden. I morgon skall det bli rödbetor och lite olika bönor.
  Fina bilder du har och en bild på en kändis fick du också.
  Ser att du fått veta vad det var för rosa svamp. Vissa år är det så många svampar som man inte känner till. Jag har lärt mig tio svampsorter och dem tar jag inte fel på. De andra får stå ifred. Jag känner en man som vet namnet på minst ett femtiotal svampar. Onödigt vetande, sa han en gång, de flesta är inte ätbara. Men visst är det roligt att känna igen svampar.
  Det är fredag em och en underbar dag. Jag har varit ute och promenerat och är rätt trött. Skönt att sätta sig vid datorn en stund.
  Ha en bra och trevlig helg.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 14. Cicki, tack för att du delar med dig av din kunskap. När jag får "tid" ska jag prova igen.

  SvaraRadera
 15. Äppelblom, visst smakar det lite extra med det inhemska.

  SvaraRadera
 16. Viola, nog är det säkrast att satsa på säkra kort. Jag har ett relativt stort svampintresse och under några år försökte jag lära mig 10 nya svampar per år. Jag har haft glädje av det eftersom de flesta bara plockar Karl Johan och olika kantareller.
  Här är också soligt och varmt och jag är rätt mör efter att ha flängt i sta´n. Det blir repris på rödbetor med getost i morgon. Bäst att passa på när dom är späda och goda.
  Trevlig helg till dig också!

  SvaraRadera