onsdag 4 januari 2012

Omstart

Konstigt är det ju att just ett årsskifte, ett nytt årtal som inleds med ett klockslag, ska kunna ha så stor betydelse för så många. Det är då vi börjar om, in med nytt och ut med gammalt, nya vanor och gamla fasoner. Det är kanske bra. Ibland har jag skrivit en lista med saker jag skulle ta tag i under kommande år. Jag har gömt och sparat listan och ibland har jag tagit fram och prickat av. Den varianten har fungerat för mig - nyårslöfte har jag aldrig givit, tror jag.


Här blir det inte många knop i dessa dagar. Kvällsblaska och hundkliande. En matte som sitter i soffhörnan ska ju definitivt hållas sysselsatt. Hurry missar sällan ett tillfälle.

Långa, långa sovmorgnar och sena kvällar har det också blivit. Det är snart dags att vända tillbaka dygnet. Om inte förr blir det väl till måndag morgon då jag på fastande mage ska infinna mig kl 09.00 för gastroskopi. Min kassa mage ska utredas ännu en gång.
För att inte bli helt försoffade bytte vi soffa mot biofåtölj i går kväll. Vi smet iväg från hundstackarn,  som fick klia sig själv en stund,  och såg The girl with the dragon tatoo.
Ja, vad tyckte vi om den då? Den amerikanska var kanske litet mer bok-trogen, Rooney Maras Lisbeth Salander kändes lite mjukare, lite kvinnligare än Noomis Lisbeth och vissa ljud och effekter var bara så mycket starkare i denna film. Den har ju näst intill floppat i det stora landet där konkurrensen ju är så mycket större men den ska ändå följas upp med en ny film. Den vill jag också se.

Fortfarande lyser inte snön annat än med sin frånvaro. Då känns det gott att minnas att vi faktiskt hade snö under vår fjällvistelse, såväl äkta vara som kanonsnö.

Sittliften är inte min favorit. Bekväm och vilsam kanske men fy vad jag tycker den är kall.

Här har vi i alla fall tagit oss upp till toppen och bloggerskan i rött och medpassagerarna är beredda att kasta sig utför branten
Så här kan man också åka, full fart nedför en backe och sedan landa på en luftkudde. Populär? Jodå, speciellt bland små och stora grabbar. 12 år måste man vara men jag vet faktiskt en 7-åring som med föräldrarnas bistånd och övervakning fick  prova. Sälens största leende och stoltaste min.


Annars verkar denna variant av skidåkning vara tillräckligt utmanande. Sonen undervisade sönerna i brädåkandets ädla konst. En ängels tålamod och lyckosam pedagogik gav resultat. Kan tro att fadern själv hade velat kasta loss i pisten men det lär väl dröja, men nart är barnen i fatt och då kan de åka tillsammans.


Julaftonsmorgonen var mild och alla åkte skidor utom tomtemor som var hemma och kokade gröt och gömde mandeln. Den återfanns i dotterdotterns portion och belöningen skulle hon få sista kvällen i Sälen. Vad skulle det kunna vara?
Tomten hittade oss i Sälen. Fast just den här hade lånat mormors/farmors örhängen och hade extrastor mage av all gröt. 

Så kom då kvällen före hemfärd. Pepparkakshuset hade bakats hemma av dotterbarnen och dekorerats och monterats i Sälen av alla barnbarnen. Nu hade jag räknat ut att den som fick mandeln var den som skulle få krascha huset och välja den första biten. Största? Ja, då blev det ju dotterdottern som till allas förtjusning fick rikta ett välavvägt, eller två tom, karateslag över hustaket. Och sedan fick alla smaka så mycket som rymdes i magarna.

En vit jul blev det och Dagmar som härjade på så många håll och kanter lämnade knappt några spår efter sig. Ett kortare strömavbrott och ett omkullfallet träd var vad vi märkte av.
Nu går vi mot ljusare tider med eller utan snö, eller hur?

8 kommentarer:

 1. Oj vad jag längtar efter snö. vi hade turen att i 10 dagar ha riktig vinter här hos oss. det är inte alls det man väntar sig här. Det ska var snö 10 minusgrader och skidspår utanför knuten. I stället är det gummistövlar och broddar som gäller. Nej några löften blir det inte här. jag tar dagen som den kommer men har bestämt mig för att fortsätta min inslagna linje. Jag ska inte låta mina sjukdomar slå ner mig utan tänka positivt. Inte för att det räcker ända fram men jag är säker på att livskvaliten kommer att höjas
  Sköt om dig o lycka till med undersökningen
  Kram

  SvaraRadera
 2. Klia hund i en soffhörna med en tidning - låter som ljuv musik för mig! Känns inte att det varit jul och nyår. Alldeles för kort helg och för många jobbardagar.

  Du har visst haft en härligt vintrig jultripp med familjen! !

  Massor med snö har vi fått de senaste dagarna. Räcker för resten av året - men det kommer bara mer... Var är off-knappen?? Vill inte ha mer nu.

  SvaraRadera
 3. Håller tummarna för dig på måndag...var själv på "AKKIS" i dag på Klinisk Neorologen strömmar i benen och en massa känselnålar. Det var inge kul! Tänk att du fortfarande törs ge dig ut i snöbackarna vi har kastat bort alla vår skidor både utförs och längd, stavar och pjäxor. Kram vi ska ses snart i Sigtuna.

  SvaraRadera
 4. Du får kolla på min blogg vad som hänt under julen i Bålsta.

  SvaraRadera
 5. Du är modig du som fortfarande åker utför. Jag har skidor som går utmärkt på längden, vallningsfria så att det går lagom fort i utförsbackarna och med möjlighet att ta sig fram i uppförslut.

  Något nyårslöfte har jag inte gett i år heller, men jag antar att om man känner för att ge några kan man nog göra det när som helst under året.

  Snö skulle du kunna få av oss, vi har så det räcker och blir över. Den kom sent men när den kom var det liksom ingen måtta på det hela.

  Ha en bra trettondagsafton!

  SvaraRadera
 6. God fortsättning på dig kära vän!! Hoppas att gastroskopin gick bra...men det tror jag att den gjorde!!!! Fina bilder du har lagt upp på både skidåkning och pepparkakshus. Självklart blir det ett fint år för oss alla....det tror iaf jag!!!!!!!Kram

  SvaraRadera
 7. Hej, Vi går mot ljusare tider skriver du och det kändes idag då solen sken några timmar på dagen. Jag längtar efter snö - det blir ljusae då. Fina vinterbilder! Jag tyckte den svenska filmen med Lisbet Salander var alldeles för våldsam. Tur att vi ingen snö har, då jag lånat dotterns bil och kör den här veckan mellan katterna: min katt och hennes katt. De åker slalom vid Vemskaftet. De går inte ihop, han är utekatt och min innekatt.
  Tack för kommentaren! Har antecknat dig för TVÅ lotter.
  Trevlig helg!
  kram

  SvaraRadera
 8. Tack för alla trevliga och uppmuntrande kommentarer. Vårt land är avlångt och väderleksförhållandena växlande, gräs och grönska, snö och blask. Dock, vi går mot våren och ljuset.

  SvaraRadera