lördag 3 juli 2010

Rosendals trädgård

En dag. En dag varje sommar vill jag besöka Rosendals Trädgård och dess café på Kungl Djurgården. Trädgården för alla blommor och caféet, naturligtvis för den lekamliga spisen. Gudagott. Idag blev det en härlig sallad med blandat grönt, kyckling, quinoa och saftigt surdegsbröd. Morotskaka och kaffe därtill. Ja, det ingår liksom. Inte i priset, men i paketet av smakupplevelse.

Vinrankor väntar på frukt och skörd. Man får inte plocka hur som helst. Får vi veta.

En av mina favoriter. Paradisbusken. Den kan tydligen bli hur stor som helst. Vet inte om jag vill det. Mina nyplanterade buskar vill jag nog ha litet mindre men blommorna älskar jag. Litet av Linnea på buske.

I Rosenträdgården fanns två ex av denna rödgula prunkande buske. Svag, nästan obefintlig doft men de övriga doftade desto mer. Denna konkurrerade med sin färg.

Odlingar, odlingar och odlingar så långt ögat nådde. Vattenanläggningen gick för högtryck.

Denna märkliga rosa vallmo fångade mitt synnerliga intresse. En rosalila variant med blomstart i dagarna. Talade med en parkarbetare som inte kunde säga så mycket om just denna variant. Jag var välkommen att plocka frökapslar litet senare. Banne mig om jag inte ska ta en tur senare. Den var helt fantastisk men om sanningen ska fram var den en del av helheten. Silvergrå växter tillsammans med svartröda borstnejlikor kompletterade bilden. Dekorativt.

Dagens rätt: Kalla den Änglamarken eller Himlajorden om du vill

6 kommentarer:

 1. Vallmo....hmmm....kan man ha till mycket.

  SvaraRadera
 2. Trots att jag är fd stockholmare har jag bara varit till Rosendals trädgård en enda gång och då alldeles i slutet på sommaren. Det jag minns mest var att det var gräsligt mycket folk där, och det mesta var utblommat för säsongen samt att vi tog varsin latte, vi tre systrar. Den dagen hade vi startat promenaden vid Nybroplan, gick Djurgården runt och hamnade frammåt kvällen i Humlegården och hade turen att komma till parkteaterns sista föreställning. En otroligt varm och trevlig dag från morgon till natt.

  SvaraRadera
 3. Cici, det lät som en underbar heldag det där. Visst brukar det vara mycket folk där men jag har aldrig upplevt trängsel. Sedan tror jag att man har största behållningen under blomningstid, om man vill njuta växtligheten. Jag kommer åter när det blir dags för Tjejmilen. Den nya sträckningen går bland odlingarna.

  SvaraRadera
 4. Ska du springa eller bara glo?

  SvaraRadera
 5. Inger, jag springer.
  Snyggt rim tack vare ditt namn. Jag ska som sagt ta mig runt i vackert väder och tillsammans med dottern m flera.

  SvaraRadera