fredag 27 augusti 2010

Ännu några timmar....

Ännu återstår några timmar av terra firma innan vi är uppe ovan molnen. En del ska klaras av innan det är dax. Sista löparrundan innan Tjejmilen är just avklarad. Det som inte är gjort hittills låter sig inte göras. Nu ska jag vila mig i form. Hurry har långrastats inför pensionatvistelse hos dottern med familj. I samband med hundpromenaden tog jag en sväng och kollade svampbeståndet. Har inte börjat min plockarsäsong ännu. Violgubben har kommit på plats, litet försiktigt har han anlänt och den sedvanliga häxringen är formerad. Får litet dåligt samvete. Lovade min granne att anmäla fyndet till Artportalen förra året. I år får det bli av.

Flera riktigt fina Kungschampinjoner hittade jag också. Just denna är väl litet för stor för den som gillar champinjoner.

Undersidan brun och hatten litet gulnande. Just de gulnande arterna av champinjoner, Kungschampinjon och Snöbollschampinjon hamnar inte längre i min korg pga av deras förmåga att anrika kadmium. Skogschampinjoner däremot, mums och plums ner i korgen.
Mina barnbarn tycker att det är roligt att följa med på svamputflykter. De är ivriga plockare och tycker att det är roligt att lära. Jag får passa mig så jag inte i min iver tar död på intresset. Till att börja med har jag försökt lära dem att undvika vita svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor. Nu är det ju som med engelska grammatiken massor med undantag men det är en bra tumregel.

2 kommentarer:

 1. I love this entrance about fungus.

  We have also got a blog related with plants and nature

  http://huertoimprovisado.blogspot.com/

  Big hugs from Spain

  SvaraRadera
 2. Thanks a lot and very welcome to my blog. A little curious, how did you find me? Now I will have a look at yours.

  Big hugs to you too!

  SvaraRadera