torsdag 26 augusti 2010

I det blå

I morgon bär det av till Malmö igen, denna gång i luften. Vi flyger till Köpenhamn och därifrån tåg till Malmö, smidigt och enkelt. Förr var det båten som gällde när man skulle över sundet, det gick bra det också och faktiskt var det till och med trevligt.

Vi har haft några konstiga dagar väderleksmässigt. Varmt och soligt och så lika snabbt regn och låga temperaturer. Jag har i alla fall blivit dystert medveten om att nu är det snart dax att hoppa ur sandalerna. Tråkigt, mycket tråkigt. Sandaler är för mig själva sinnebilden för sommar och lätta tankar.
Jag försöker och försöker och jag skulle verkligen vilja kunna åtminstone ana en viss framgång när det gäller att förlika mig med hösten. Inte. Jag är fullvärdig medlem i HHK, HöstHatarKlubben.

Jamen, den höga klara, krispiga luften, de vackra färgerna. Jo, jag hör invändningarna. Bara nonsens. Höstfärgerna är ju naturens svanesång, ett bevis på att de kommer att gå i graven, ramla till marken och bli mull. Karlfeldts röda kastrull var bara för han behövde rimord på stå lull och nyodlings gull. Tror jag i alla fall.

Jag påminns denna årstid ofta om min mammas höstovilja.
Jag hör hennes röst uttrycka sin vanmakt över årstidens oåterkalleliga intåg och jag hör även min egen röst....rationell och effektiv snärta till med...Den vår de svage kallar höst...... Tänd vackra ljus och köp något gott att äta och tänk på alla vackra höstblommor och och och.....! Inte den minsta tanke på att det var höstens symbolik hon ville prata om. Nej då, mitt i livet som jag då befann mig i, jobb, barn, skola, hem släkt och vänner och högsta speed. Inte fanns tid för sådan reflektion. Men nu finns den tiden men inte min mamma och chansen har jag försuttit. Nu får jag jobba med mina höstkänslor.

Denna, inpå kroppen krypande höstkänsla tvingade mig in till stan för att hitta sandalersättningar. Jag ska i alla fall inte frysa om fötterna och till min lycka hittade jag två par, helt kompatibla med mina fötter. Gott det.

TV-tablåerna ger också litet försmak på hösten. Kanske läge att krypa upp i soffhörnan med nötter och ngt gott att dricka. Kanske det.

6 kommentarer:

 1. Hav tröst Ingabritt! Våren är här fortare än du anar. Men visst är det med lite dyster nostalgi vi drömmer oss tillbaka till juni-juli.
  Nackdelen med att bo i ett land med 4 årstider är att när väl sinnet stämmer överens med den aktuella årstiden, är den på väg att ta slut.
  Det här är ett allvarligt problem hos många människor, med depressioner som följd. Men så illa är det väl inte för dig!?

  SvaraRadera
 2. Sant att man behöver mer än sandaler på fötterna när temperaturen faller. Det är också sant att man måste dra på sig mera kläder när man ska gå ut. Men man orkar gå, ganska långa sträckor till och med. Gärna i skogen som är fri från alla stickande insekter. Det är något av det som är positivt med hösten och vintern, även våren. Sommaren är för mig en period så fylld med arbete att man blir alldeles slut. Vinterhalvåret är en tid av vila.

  SvaraRadera
 3. Klä dig varmt och flyg försiktigt!

  SvaraRadera
 4. På pricken Conny! Detta förbannande växlande av årstider och som dessutom med åren sker allt snabbare. Eller är det omställningen som går långsammare. Sak samma vilket. Ett otyg är det.
  Under lång tid kan jag ändå leva med devisen; För var dag som går är det närmare vår än det var igår. Inte så att det är deppvarning vad jag vet, men om höst tycker jag inte!

  SvaraRadera
 5. Cici, jag förstår att jag kommer att slippa insekterna. Bra. Men vintern som en tid av vila har jag aldrig upplevt. Skrapa bilrutor och sopa bort snön, snöskottning och pulsande, bära ved och elda för värmen, hugga upp vak på isen för att få in vattnet, spetta loss grönsakerna i stukan......Nej, så illa är det ju inte men jag tycker nog att jag vilar mer om sommaren.

  SvaraRadera
 6. Inger, Skåne skulle få ganska varmt såg jag men jag tar vemmalsböxern ve mig för kylan kan komma på som flaudö´n.

  SvaraRadera