lördag 15 maj 2010

Långhelg med värme och trädgårdsjobb

Rosenrabarber, ett otyg på hösten och vintern. Fula, skräpiga blad, gör åtinstone inte mig glad. På våren är det desto roligare. Dom rosa blommande stjälkarna och de stora gröna bladen ger inspiration och trädgårdsenergi.

Nu är det dags att göra fint utomhus. Dottern, dotterdottern och jag gjorde sällskap till "vår" plantskola på Kristi Himmelfärdsdag. Jag behövde fylla på i krukor och lådor. Dottern var på jakt efter fler buskar dessutom. Vi hade redan i onsdags handlat stora växter när Hurry var hos veterinären. Vi köpte bl a min favorit, eller en av dem, Paradisbuske. Senast jag planterade en sådan var i Malmö och den växte mycket snabbt. Men å andra sidan, där växte ju allt så det knakade.


Här syns några av mina nyförvärv. Hängpelargonior av en ny sort. Färgen är mycket speciell. Kanske det närmaste blodrött man kan komma. Dom ska jag ha i amplar ute på altanen. I förgrunden ser ni också mina kompletteringar i kryddkrukan. Timjan och en ny salviavariant. Ananassalvia. Den både doftar och smakar ananas. Spännande att experimentera med i matlagningen.


Och här, den obligatoriska och nödvändiga jorden. Idag har vi kompletterat med mer gräsfrö till skadade partier, bensin till gräsklipparen och paprikafrön. Nu är det mesta planterat och väntar på gynnsamma väderbetingelser. Hurry Hund är pigg som en mört. Ligger i sin inhägnad i trädgården, där har han både tillgång till sol och skugga. Myskorv är vad han är. Ligger och kollar medan vi sliter.

Dagens rätt: Grönt är skönt

8 kommentarer:

 1. Nu är det bråda tider i trädgården. Rosenrabarber har jag aldrig hört hjärtbergenian kallas för förut, men elefantöra. Dom har jag på flera ställen, en oerhört tålig växt.

  SvaraRadera
 2. Kärt barn har många namn Cici. Jag tror nog att jag "ärvt" namnet från en kvinna i min förra hemstad Sundsvall. Det är ju så med gamla, tåliga och över landet spridda växter. Dom får sina namn som etableras som de enda rätta. Elefantöra har jag aldrig hört annat än på en krukväxt som var ganska vanlig förr och som hade nästan näckrosliknande blad. Kommer du ihåg den?

  SvaraRadera
 3. Kanske monstera, eller liknande.

  SvaraRadera
 4. Förresten, har du tänkt på att klockangivelsen på inlägg och kommentarer inte stämmer på din blogg.
  Om du går in på Inställningar-välj Formatering-välj Tidszon-välj Oslo och glöm inte spara, så får du rätt tid.
  Säger en som hade problem med det i början av bloggandet.

  SvaraRadera
 5. Jädrans vad du jobbar!
  jag har bara fört krattan lite fram och tillbaka, i korta stunder och det har räckt!
  Men å andra sidan har jag ju kvar allt....suck!

  SvaraRadera
 6. Oh, vad fint ni gör! Här händer inte mycket i trädgårdsväg, inte så lätt att göra nåt heller för den delen när det ösregnar varenda dag! Sommaren tycks ha parkerat sig norr om trädgränsen denna gång! Skåne bjuder, som sagt, på ösregn och f n 7 grader! Gräset är i stort behov av årets första klippning, rapsen är i blom endera dagen, så man får ha tålamod...solen ska säkert lysa över Skåneland också vad det lider!
  Kramar till er!

  SvaraRadera
 7. Den råd lyder är vis. Jag har gjort precis som du sagt Cici och tänk, så bra, nu håller jag koll på er mycket bättre.

  Inger, jag har inte kollat din blogg ännu så jag vet vad du haft för dig under denna långa helg, men krattan har du hållit i så du vant dig vid greppet. Bra där.

  Carina, efter regn kommer solsken. Vi har ju haft ett gudabenådat väder och veckan som kommer ska bli fin här också. Hoppas du njutit av ledighet i alla fall och Emil verkar ju haft det gott i norrland.

  SvaraRadera
 8. Cici, glömde. Elefantörat jag tänkte på heter Parasollpilea, har jag tagit reda på.

  SvaraRadera