fredag 21 maj 2010

Mirakel, magi och underverk

Igår kväll var dottersonen och jag på en fantastisk föreställning med Joe Labero. Två timmar utan paus med högt tempo, ljus- och ljudeffekter, fingerfärdighet och illusionsnummer i världsklass. Därtill humor och många glada skratt. Lite godis och pop-corn var även tillåtet en kväll som denna.
Vad hände där. Sittandes på en stol med en motorcykelhjälm i knäet får Joe Labero ett plastskynke över sig. Hans assistent drar ett par gånger i skynket som för att rätta till. Så hörs ett dån och ett brak utan all like. In bland publiken kommer Joe Labero åkande på sin MC. Som sagt, vad hände och hur gick det till. Många fågelholkar där, eller fiollådor.

Ett annat underverk upplever maken just nu. Som gammal tävlingscyklist har han länge hoppats på att få möjlighet att återuppta sitt intresse. Nu som en "fri" man har han förverkligat sin dröm. Tekniken har gjort sitt under det 40-åriga uppehållet och han är lyrisk över sin utrustning.
Som genom ett trollslag har den av mig ratade stenmurklan fått återupprättelse. Hur gick nu det till. Jo, det förträffliga och underhållande programmet Meny, på radions P1 hade ett inslag i går som fick mig att spetsa öronen litet extra. En toxikolog från Livsmedelsverket återgav mig smaken för svampen. Svampen får pga sin giftighet inte saluföras men serveras anrättad. Om man kokar av svampen 2-3 gånger och häller av vattnet är det gift som är kvar försumbart. Torkad svamp innehåller mer än avkokad men om man blötlägger, häller av vattnet och sedan kokar och häller av vattnet så är det också försumbara giftmängder kvar. På frågan om hon själv äter stenmurklan svarade giftexperten att hon gjorde så. Raskt sprang jag iväg till mina marker....men där hade det varit P1-lyssnare. Ingen svamp men ny kunskap.

Dagens rätt: Murkelsås naturligtvis

4 kommentarer:

 1. Trollkarlar är svåra att förstå sig på!

  När sonen fyllde 40 fick han en tävlingscykel av oss. Han har sen dess tränat för att cykla Vätterrundan. I fjol blev han förkyld så det snöt sig!

  Jag skulle nog kolla med flera källor innan jag stoppar i mig av det där giftet som lagras i kroppen, men var och en gör ju som man själv vill.

  SvaraRadera
 2. Cici, jag har ju som sagt ratat svampen i flera år. När jag bodde i Östergötland var jag medlem i mykologisällskapet och där hade vi flera experter på just detta område och alla sa samma sak. Giftet är försumbart. Jag har ändå avstått, men nu....Det som fick mig att tänka om är just det faktum att svampen är ju en krydda, ett tillbehör, det är ingen måltid i sig. Så nu så.....

  SvaraRadera
 3. Älgfilé skulle sitta fint till murkelsåsen! ;D

  SvaraRadera
 4. Det är rätt Carina. Bosse såg en på cykelrundan idag. Nästa gång får han ta med sig bössan.

  SvaraRadera